Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Aγχος στο ΠΑΣΟΚ για δημοσκοπήσεις και εξωθεσμικά κέντρα

Του Κ.Π. Παπαδιοχου

Η διεύρυνση του προβαδίσματος του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, και κατά κύριο λόγο η διασφάλιση μιας καταλυτικής νίκης στις ευρωεκλογές του προσεχούς Ιουνίου που θα μεταδίδει στην κοινή γνώμη την πεποίθηση ότι δεν υφίστανται περιθώρια ανάκαμψης της Ν.Δ. συνιστούν πλέον στρατηγικής σημασίας στόχους του Γ. Παπανδρέου.

Η Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή στην πολιτική σκακιέρα. Και χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η θετική τους απήχηση, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, θα έχει ημερομηνία λήξεως και ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα βρεθεί σύντομα αντιμέτωπο με τα προβλήματα της καθημερινότητας και τη συνεπαγόμενη φθορά.

Πάντως, στο ΠΑΣΟΚ έχει γίνει και πάλι αντιληπτό ότι η πορεία προς τις προσεχείς εκλογές δεν θα είναι «περίπατος», όποτε και εάν αυτές τελικώς πραγματοποιηθούν. Για το λόγο αυτό, η Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζει σειρά πρωτοβουλιών, που θα της επιτρέψουν να διαμορφώνει εκείνη την πολιτική ατζέντα. Εξ άλλου, έμπειρα κομματικά στελέχη αναγνωρίζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι τα «αντανακλαστικά» που επέδειξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την εορταστική ανάπαυλα δεν ήταν τα καλύτερα δυνατά, ούτε στο ζήτημα της επανεμφάνισης της εγχώριας τρομοκρατίας, ούτε στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπου κυριάρχησαν οι επιθέσεις στη Γάζα και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο.

Σκηνικό αστάθειας

Το «άγχος» της Χαριλάου Τρικούπη για διατήρηση και διεύρυνση του προβαδίσματος του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις δεν είναι τυχαίο. Στενοί συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, εκφράζουν φόβους ότι εξωθεσμικά «κέντρα» επιθυμούν τη διαμόρφωση ενός πολιτικού σκηνικού πλήρους αστάθειας, όπου κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν θα έχει προοπτικές σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, θεωρούν κρίσιμο το διάστημα μέχρι τις ευρωεκλογές, εκτός βεβαίως εάν ο κ. Καραμανλής υποχρεωθεί ή επιλέξει να προσφύγει στις κάλπες νωρίτερα. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, εάν το ΠΑΣΟΚ υπερισχύσει τότε με μεγάλη διαφορά, θα δημιουργηθεί πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του, οπότε θα είναι σε θέση να προκαλέσει το ίδιο πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την προεδρική εκλογή της άνοιξης του 2010. Βεβαίως και τότε θα δεσμευθεί εκ των προτέρων ότι σε περίπτωση νίκης θα επαναπροτείνει για το ύπατο αξίωμα τον κ. Κάρολο Παπούλια.

(Πηγή: Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: