Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009

ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Για ποιους χτυπάει η καμπάνα!

Αυτά τα ονόματα αλλά και τα σενάρια που παίζουν στον Ανασχηματισμό σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία:
*Να παραμείνει ο βασικός κορμός των τεσσάρων υπουργών (Γ. Αλογοσκούφης στο Οικονομίας, Ντόρα Μπακογιάννη στο Εξωτερικών, Γ. Σουφλιάς στο ΠΕΧΩΔΕ και Πρ. Παυλόπουλος στο νέο «Προεδρίας») και να αλλάξει η πλειονότητα των υπόλοιπων μελών του υπουργικού συμβουλίου.
*Να αναδιαμορφωθεί πλήρως και ο πυρήνας της κυβέρνησης, ξεκινώντας από το οικονομικό επιτελείο.
=3 Η συζήτηση για τους ρόλους και τα πρόσωπα είναι η εξής:
*Γ. Αλογοσκούφης. Η παραμονή του επί πέντε χρόνια στο ίδιο υπουργείο αποδυναμώνει την προσπάθεια να εμφανιστεί η κυβέρνηση ότι κάνει «νέο ξεκίνημα», παρ' ότι ο Κ. Καραμανλής δείχνει να τον εμπιστεύεται.
*Σε περίπτωση αλλαγής του, πιθανοί αντικαταστάτες φέρονται η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γ. Παπαθανασίου (ανάλογα με τη μορφή που θα έχει το υπουργείο) και ο Αν. Σαμαράς, με λιγότερες πιθανότητες. Πιθανά νέα πόστα για τον Γ. Αλογοσκούφη το Εξωτερικών, το Αμυνας, το Πολιτισμού.
*Ντόρα Μπακογιάννη. Η μετακίνησή της στο υπουργείο Οικονομίας περιέχει μεγάλο ρίσκο, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια διαφορετικής πολιτικής και η τρέχουσα κρίση δεν επιτρέπει περίοδο προσαρμογής. Η ίδια έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό και έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να φύγει από το Εξωτερικών, αλλά θα ακολουθήσει την απόφαση του πρωθυπουργού.
*Γ. Σουφλιάς. Το πιθανότερο είναι πως παραμένει στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, όπως επίσης παραμένει και ο Πρ. Παυλόπουλος που θα είναι επικεφαλής του νέου υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης το οποίο θα έχει και τις παλιές αρμοδιότητες του Επικρατείας, το οποίο θα καταργηθεί.
*Β. Μεϊμαράκης. Ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων ή να επιστρέψει στο κόμμα.
*Χρ. Φώλιας. Αντικαθίσταται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Πιθανόν να αναλάβει το Μακεδονίας-Θράκης για να διεκδικήσει το 2010 τη δημαρχία Θεσσαλονίκης. Προς το Ανάπτυξης κατευθύνεται ο Δημ. Αβραμόπουλος.
*Ευρ. Στυλιανίδης. Οι τελευταίες ενέργειές του ενδέχεται να του κοστίσουν την υπουργική καρέκλα, αφού πολλοί στην κυβέρνηση κρίνουν ότι δεν μπορεί πλέον να χειριστεί αποτελεσματικά το διάλογο για τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.
*Μιχ. Λιάπης. Αυτή τη φορά η συγγενική του σχέση με τον Κ. Καραμανλή μπορεί να αποδειχθεί αρνητικό στοιχείο, αφού υπάρχουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό, να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ «σπάζοντας την οικογενειοκρατία».
*Αν. Παπαληγούρας. Θα βρεθεί μάλλον ξανά εκτός κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά τους αποτυχημένους χειρισμούς του στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο και ο Αλ. Κοντός (Βατοπέδιο) και ο Μ. Τζίμας.
*Φάνη Πετραλιά. Στο μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι για τους χειρισμούς της στο ασφαλιστικό. Τυχόν αλλαγή της θα έχει να κάνει με το κλίμα ανανέωσης. Το ίδιο ισχύει και για τον Σ. Χατζηγάκη.
*Κ. Χατζηδάκης, Α. Σπηλιωτόπουλος. Αν και έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο μετακίνηση, το πιθανότερο είναι πως θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
4 Από τα πρόσωπα που διεκδικούν θέση στην κυβέρνηση:
*Α. Σαμαράς: Για το Ανάπτυξης ή Αγροτικής Ανάπτυξης. Λίγες οι πιθανότητες για το Οικονομίας.
*Μαριέττα Γιαννάκου: Πιθανώς για το υπουργείο Υγείας.
*Λ. Ζαγορίτης: Για το Εσωτερικών Υποθέσεων ή για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην πρώτη περίπτωση θα επιστρέψει στο κόμμα ο Β. Μεϊμαράκης.
*Π. Παναγιωτόπουλος: Ισως για το Εμπορικής Ναυτιλίας, αν και το συγκεκριμένο πόστο θα εξαρτηθεί από τις καραμπόλες σε άλλα πόστα.
*Ο Ευ. Αντώναρος ετοιμάζεται να μετακομίσει στη θέση επικεφαλής δημόσιου οργανισμού. Ενα από τα ονόματα που συζητούνται για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι του καθηγητή Κ. Αρβανιτόπουλου.
5 Στους υφυπουργούς οι αλλαγές θα είναι ακόμη πιο σαρωτικές, με ελάχιστους να διασώζονται. Ανάμεσα στους υποψήφιους να μπουν στην κυβέρνηση οι: Κυρ. Μητσοτάκης, Ν. Δένδιας, Μ. Σαλμάς, Κ. Κοντογιάννης, Μ. Βαρβιτσιώτης και Μ. Χαρακόπουλος.
*Αναδιάρθρωση θα υπάρξει και στον κομματικό μηχανισμό, αλλά και στην ηγετική πυραμίδα των δημόσιων οργανισμών σε μια προσπάθεια οι οργανωτικές αλλαγές να συνδυαστούν με πολιτικές κινήσεις, πρώτη εκ των οποίων θα είναι η έναρξη του διαλόγου για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Το περίγραμμα θα δοθεί από τον ίδιο τον Κ. Καραμανλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που ζήτησε με επιστολή του την Παρασκευή.
6 Στο μέγαρο Μαξίμου πάντως ξέρουν ότι «κάθε θαύμα διαρκεί τρεις μέρες». Ηδη έχουν φθάσει με διάφορους τρόπους προειδοποιήσεις για «αντάρτικο» αν κάποιοι δεν μπουν στην κυβέρνηση. Το ίδιο θα γίνει και από κάποιους που θα βρεθούν εκτός.
Το στοίχημα, λοιπόν, είναι αν μετά τον ανασχηματισμό να μπει φρένο στο αρνητικό ντόμινο της κυβέρνησης ή θα κυριαρχήσουν οι γκρίνιες, που θα κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη.
Στην πρώτη περίπτωση θα εξεταστεί και το σενάριο εκλογών την άνοιξη.
Στη δεύτερη, η Ν.Δ. θα το τραβήξει. Κι όσο πάει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: