Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Ερωτήματα για τη Χαμάς


The New York Times

Οι καπνοί από τη βομβαρδισμένη Γάζα ωφελούν τη Χαμάς, υπό την έννοια ότι την κρατούν στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ. Ο βασικός της αντίπαλος, η Φατάχ, παραμένει στο περιθώριο των δραματικών γεγονότων που εκτυλίσσονται, αφού η Χαμάς την εκδίωξε με τη βία από την περιοχή το καλοκαίρι του 2007. Ωστόσο, μερικά καίρια ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Γιατί η Χαμάς αρνήθηκε να ανανεώσει την εξάμηνη εκεχειρία που έληξε στις 19 Δεκεμβρίου; Είναι σε θέση να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ με βομβιστές αυτοκτονίας; Και, τέλος, τι επίπτωση θα έχει η ισραηλινή επίθεση στη λαϊκή απήχηση της Χαμάς στη Γάζα;
Μολονότι η Χαμάς ανέμενε την αντίδραση του Ισραήλ, άφησε την εκεχειρία να τελειώσει εμμένοντας στις πάγιες απόψεις της. Εδώ και χρόνια υποστηρίζει ότι η διαλλακτική στάση της Φατάχ δεν οδήγησε πουθενά, άρα το μόνο που απομένει ως μέσο αντίστασης είναι η ένοπλη δράση. Αλλωστε, ο ανώτατος ηγέτης της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάλ, δήλωσε την Κυριακή ότι η εκεχειρία απέφερε πενιχρά οφέλη. Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του, αφού δεν ελευθερώθηκαν κρατούμενοι και δεν ήρθη ο αποκλεισμός της Γάζας, τότε δεν υπήρχε και λόγος να ανανεωθεί η εκεχειρία. Επιπλέον, τα 60 χτυπήματα με ρουκέτες την ημέρα που καταφέρνει κατά μέσο όρο η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ προσδίδουν στην οργάνωση το κύρος του βασικού πόλου αντίστασης εναντίον των «σιωνιστών εχθρών», οι οποίοι έχουν εξαναγκαστεί να απομακρύνουν τόσο τους εποίκους τους όσο και τους στρατιώτες τους έξω από το βεληνεκές των παλαιστινιακών εκτοξευτήρων.
Παραμένει πάντως αμφίβολο αν η Χαμάς είχε προβλέψει την πρωτοφανή ισχύ και την πυγμή του ισραηλινού χτυπήματος. Το τελικό αποτέλεσμα των επιχειρήσεων δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί επί του παρόντος, αφού καμία εκ των δύο πλευρών δεν έχει ρίξει ακόμη στο πεδίο της μάχης τον μέγιστο όγκο πυρός που διαθέτει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η Χαμάς κάνει συντήρηση δυνάμεων, περιμένοντας να εισβάλουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα. Τότε σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει όλα εκείνα τα όπλα που μετέφερε ανενόχλητη επί 18 μήνες στην περιοχή, μέσω των υπόγειων στοών που είχε κατασκευάσει στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Ισως και να περίμενε αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι εδώ και χρόνια της είναι δύσκολο να πλήξει το Ισραήλ, από τότε που αποσύρθηκαν τα στρατεύματά του από τη Γάζα και περικλείστηκε με τείχος η Δυτική Οχθη. Το Ισράηλ βεβαίως έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων που ενέχει μια πιθανή εισβολή και θα μετρήσει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: